Korta, onödiga fakta för cyklister utan bukfett

Jag fick upplysa våra tre cyklande hjältar om följande onödiga, men grundläggande fakta om destinationen Italien innan de trampade iväg för ett sista, desperat planeringsmöte under tisdagskvällen. Inte mycket att säga om det, mer än att jag lät dem förkovra sig med snabbfakta om folkmängder och statsskick (se nedan) och flirtande statsmän. Jag gav dem också en varnande förmaning om att försöka efterlikna denne Berlusconi. Jag kände mig tvungen. En del saker måste våra hjältar faktiskt känna till innan de lämnar oss och ger sig ut i världen på detta egensinniga och vilda äventyr. Hur skulle det annars gå. Vin, ost och branta backar. Resten står skrivet i stjärnorna. Dock står det i stjärnorna inte något om hur man hittar till det gömda palatset där Berlusconi gömmer sina kvinnor. Vi återkommer. 

Men, som sagt, detta hände så sent som igår, ett sista möte angående resan. Och då ska ni veta att hjältarna inte ännu hade beställt biljetter, inte fixat punkteringarna som uppkommit sedan tidigare strapatser och inte heller bunkrat upp med ett lager säkrande bukfett som i värsta fall kan rädda deras liv om detta förlovade land, Italien alltså, inte föder dem, älskar dem, tar dem till sina hjärtan. Just det kan man ju inte veta i förväg. 

Så; följande är av yttersta vikt (nej, självklart inte, men vi måste åtminstone låtsas):

- FAKTARUTAN - 

ITALIEN

Medlemskap: Ett av EU:s grundarländer
Statsskick: Republik
Huvudstad: Rom
Yta: 301 263 km²
Folkmängd: 57,3 miljoner
Valuta: euro

Italien är mestadels bergigt, utom Poslätten i norr, och breder ut sig från Alperna till centrala Medelhavet. Till landet hör öarna Sicilien, Sardinien, Elba och omkring 70 mindre öar. Det finns två små, oberoende stater på den italienska halvön: Vatikanstaten i Rom och republiken San Marino.

Italien har ett parlament med två kamrar: senaten (Senato della Repubblica) är överhus och deputeradeförsamlingen (Camera dei Deputati) är underhus. Val hålls vart femte år.

Landets viktigaste ekonomiska sektorer är turism, modeindustri, teknik, kemikalier, motorfordon och livsmedel. Italiens norra delar hör till de rikaste i Europa per person.

Den italienska halvön var centrum för ett vidsträckt romerskt imperium som lämnade ett enormt arkeologiskt, kulturellt och litterärt arv, och där föddes medeltidens humanism och renässansen. Detta bidrog också till utvecklingen av den europeiska filosofin, politiken och konsten via personer som Machiavelli, Dante, Leonardo da Vinci och Galileo.

Listan över kända italienska konstnärer är lång med bland andra Giotto, Botticelli, Leonardo, Michelangelo, Tintoretto och Caravaggio. Från Italien kommer också operakompositörer som Verdi och Puccini och filmskaparen Federico Fellini.

Det italienska köket är ett av de mest raffinerade och varierade i Europa, alltifrån de starka smakerna i Neapel och Kalabrien till pestorätterna från Ligurien och ost- och risottorätterna från de italienska Alperna.

/ Saxat från nätet, tack för det, nu är det bara två dagar kvar


*********

Våra hjältars svar:

Kära redaktören.

Det gör inget att vi varken har hunnit lägga på oss bukfett eller biljetter, späck går att köpa i Italien för inga pengar sedan tänkte vi lite försiktigt låta Tomas (den vackre i sällskapet nu med skägg) att spänna bisepcen och få lifta med något av alla de frikyrkor som åker till Italien för den årliga kyrkbänks mässan. Berlosconi denna gigant, vi gör allt i vår makt för att likna denna nobla pajas, alla älskar pajaser. Slutligen vill vi tipsa alla läsare om den skönsångande glenn.bengtsson.se med hans sköna stämma i bilen blir ingen resa lång.
 
Slutligen enades vi om att lämna tjugoliters gasoltuben hemma, är man svensk men ett gasoltub i bilen och passerar österike blir man plötsligt stämplad som terrorist inte hjälper det heller att Tomas numera har skägg.


                                                Don Karlos

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback