Om någon vill ge dig stryk, spring.

  

Morgonen inleds med en skräckupplevelse. Det handlar om mat. Och ändå inte. Mystiken är stram och händelserna höljda i dimma. Våra hjältar är fåordiga om den Caprese de åt. Tystnaden är tung och hjältarna vänder sig bort, stirrar mot bergen, och nöjer sig med att ge oss ett citat. Vem vet vad de vill säga med detta?

"Om någon vill ge dig mat, ät. Om någon vill ge dig pengar, ta dem. Om någon vill ge dig stryk, spring." 

Våra hjältar avslutar dagen (lördag) med att äta sprakande god pizza; en stenugnsbakad läckerhet på inkvarteringen i Tirano, Valtellina. Under söndagen ska två av hjältarna, låt oss kalla dem Thomas och Lars-Åke, åka med Bernina järnvägen (Rhätische Bahn) och sedan cykla ner till Tirano. En höjdskillnad på 2000 meter. 2 kilometer. 0,2 mil. Det är en utmaning värdig våra hjältar och deras nu ansträngda muskler. Kommer detta att gå vägen?

Under tiden ska en annan hjälte, låt oss kalla honom Kalle, njuta av en bra bok. Ingen förklaring har lämnats, och vi inväntar tålmodigt titeln på boken. Tills dess: vi längtar ytterligare information. 

* FAKTARUTAN *

Som tredje järnväg i världen har Rhätische Bahn upptagits på UNESCOs världsarvslista.

Rhätische Bahn (RhB) (Rätiska järnvägen /Ferrovia Retica (italienska) /Viafier Retica (rätoromanska) /Chemins de fer rhétiques (franska)) har det största järnvägsnätet av alla icke-statliga järnvägsbolag i Schweiz. Den första bansträckan öppnades 1896 och flera förgreningar anlades under 1900-talets början.

Större delen av järnvägsnätets 384 km ligger i den schweiziska kantonen Graubünden som delvis överlappar den forna romerska provinsen Raetias (tyska: Rätien) tidigare territorium (därav namnet). Dessutom har bolaget en linje till den italienska staden Tirano. Hela 291 broar och 91 tunnlar ingår i järnvägsnätet.
Rhätische Bahn är ett aktiebolag som ägs av Graubündens regering (51%) den schweiziska konfederationen (43%). Huvudkontoret finns i Chur.

Ungefär 80% av reseintäkterna kommer från turister, trots att denna grupp utgör 60% av resenärerna. Det stora antalet turister kan förklaras av att järnvägen förbinder många av Schweiz kända skidorter, samt att flera av banorna går i vackra alplandskap. Särskilt sträckan Chur-St Moritz är omskriven i positiva ordalag i pressen. Sträckan går i alplandskap med tunnlar och stenbroar över pass. På några platser går banan i spiral delvis i tunnel för att vinna höjd.

Rhätische Bahn förfogar över 89 ellok och- motorvagnar samt 374 sittvagnar och 997 godsvagnar. RhB är övervägande smalspårigt med 1000 mm spårvidd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback