Dagens mål: att cykla i gryningen 

Våra tre hjältar påstår att det är varmt där de befinner sig, i höga Monferrato precis norr om Ligurien, och de säger sig också ha cyklat ett par mil under morgonen. De säger vidare att det är backigt, men att det finns många fina vägar att slumra vid om man bara tar sig upp för dem. 

 

Lunchen bestod av en Pasta Carbonara och Polpette, italienska köttbullar, och detta mirakel till mat avrundades med en liten fruktsallad. (Se längre ner för recept)

 

Under eftermiddagen försvann tydligen hjälte nr 2, vi kan kalla honom Thomas, och det visade sig senare att han blivit kidnappad av vänligt sinnade italienska cyklister, vilka dragit med honom ut på en sjumilarunda när solen stod som högst på himlen. Hua! 

 

De två övriga hjältarna var dock inte oroliga utan passade på att studera Lerma till fots, och detta utan att några större incidenter tycks ha ägt rum. Vi får läsa tidningarna i morgon (läs: idag). 

 

Det sista jag hörde var att de skulle stiga upp vid 05.00 för att ge sig ut på en längre cykeltur medan det ännu var svalt. Bilder inväntas. 

 

Faktarutan bjuder idag på blandade små saker:

 

 

 

Recept på  Polpette di ricotta

 

2 st ägg

250 gram ricottaost

0,5 dl vetemjöl

1 dl parmesanost, riven

3 msk persilja, till servering

0,5 tsk salt

1 krm peppar

1 dl ströbröd, - 2 dl smör, eller olivolja

persilja, till servering

 

Tillagning

 

1. Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa hastigt upp äggvitorna i en skål.

 

2. Rör ihop ricottaosten, äggulor, mjöl, parmesan, persilja, salt och peppar till en jämn smet i en annan skål.

 

3. Forma sexton bollar med händerna och lägg dem på ett fat.

 

4. Lägg med en sked ner en ricottaboll i äggvitan och lyft med hjälp av två skedar över bollen till fatet med ströbrödet. Ös över ströbröd så att ricottabollen täcks runt om. Upprepa proceduren med resten av bollarna.

 

5. Stek ricottabollarna i smör eller olivolja i en stekpanna. Skaka pannan försiktigt då och då och låt bollarna efterstekas på svag värme tills de är gyllenbruna.

 

6. Strö över persilja och servera direkt.

 

Om Ligurien

 

Liguria, är en region i nordvästra Italien, landets tredje minsta region. Ligurien ligger vid gränsen mot Frankrike och vid Liguriska havet (norra Medelhavet). Regionen omfattar 5 421 km² och hade 2001 1 622 578 invånare. Vid den liguriska kusten råder ett milt medelhavsklimat. I januari har Genua en medeltemperatur på 8-10 °C, och på sommaren är medeltemperaturen omkring 24-25 °C. I det bergigare inlandet är det svalare och där kan temperaturen sjunka under 0 °C på vintern. Berg nära kusten ger mycket regn och Genua har en årsnederbörd på upp till 2000 mm. Det normala i medelhavsområdet är 500-800 mm nederbörd per år.Ligurien är indelat i fyra provinser: Genova, La Spezia, Imperia och Savona. Regionens huvudstad är Genua. Några andra städer i Ligurien är San Remo, Ventimiglia och Portofino. Regionen är besjungen av bl.a. Björn Afzelius i låtar som Tankar i Ligurien samt Natt i Ligurien (Evert Taube).

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback