Sydtyrolen, god mat och glädjerop i natten


Det är tidig morgon; fåglarna kvittrar och våra hjältar är uppstigna till det stillsamma smattret av ett sommarregn, men de är pigga och alerta, de är ju trots allt hjältar, och utanför fönstret breder alltså Mals ut sig. De befinner sig fortfarande i Sydtyrolen och de är som sagt vid god vigör, om än de inte cyklar just denna morgon. 

Ibland går det helt enkelt inte. Gatorna är alltför blanka och skyarna tunga. Dock hann en av våra hjältar med en runda under kvällen i går, låt oss kalla honom Thomas, medan våra övriga hjältar, låt oss kalla dem Kalle och Lars-Åke, företog sig en fin middag på Hotel Greif (www.hotel-greif.com). Då man på hotellet är specialister på vin försvann Lars-Åke iväg på en vinprovning där han fick nosa på fyra vita och fyra röda från Sydtyrolen

Som bonus fick han provsmaka en Moscato d´ Asti samt en Asti Spumante, där jämförelsen fullkomligt avrättade spumanten. Jodå, detta är sanning. Han använde detta brutala, men fullkomligt riktiga ord för att beskriva situationen. Spumanten är avrättad. Av detta har vi lärt oss något. 

Nåväl. Efter avslutad fest tyckte Lars-Åke att det var nog med vin för en kväll och lämnade sällskapet för att återvända glad och nöjd till våra två andra hjältar, nu tungt sovande, som i koma nästan, men detta var inget som hindrade Lars-Åke från att burdust väcka våra pojkar med glädjeropet: Moscato d´Asti! Det är detta vin vi tar med oss hem, som vi bär på våra ryggar till det svenska låglandet. Ja! 

Efter denna glädjeyttring snarkade samtliga vidare; också Lars-Åke och senare, idag faktiskt, rör sig vårt lilla gäng via Österrike till mellersta Tyskland. 

Information kommer!


- FAKTARUTAN -

Moscato d´Asti Utsågs till bästa köp (vita pärlande) i Allt om Vins senaste årliga test av beställningssortimentet. Liksom Asti Spumante görs även Moscato d´Asti på druvren Moscato bianco som vid låg temperatur långsamt får jäsa i tryckcisterner, men den skiljer sig från spumanten genom att den har mer restsötma samt mindre kolsyra och alkohol. Denna Moscato d´Asti är ett DOCG-vin som görs på ett urval av Moscatodruvor från vinstockar som 1932 planterades i syd- sydvästlig riktning på Franco Mondos vingård i San Marzano Oliveto som är ett traditionellt typområde för produktion av Moscato d´Asti.

Karaktäristiskt för detta vin är elegansen och finessen i bouquen och den perfekta balansen mellan socker och syra. Moscato d´Asti är ett sött , lätt mousserande vin med låg alkoholhalt med all den fina doft och druvarom som härstammar från själva druvan.

/ läs mer här http://www.godadrycker.com/produktblad/index.cfm?id=1159

* * * * * * * *

Sydtyrolen, officiellt det självstyrande landskapet Bozen-Sydtyrolen; på tyska Autonome Provinz Bozen – Südtirol; på italienska Provincia autonoma di Bolzano - Alto Adige; på ladinska Provinzia Autonòma de Balsan – Südtirol, är den nordligaste av de italienska länen (provinserna). Landskapet bildar tillsammans med det självstyrande landskapet Trento den autonoma regionen Trentino-Alto Adige. Landskapet har sedan 1972 eget självstyre till viss del och egen rätt att besluta om vart skatterna ska gå (95 procent av skatterna återvänder till provinsen, endast 5 % går till centralregeringen). Landskapets residensstad är Bozen. Sydtyrolen tillhör europaregionen Tirol-Südtirol-Trentino som i sin geografiska utsträckning överstämmer med det historiska kronlandet Tyrolen.

Av befolkningen är 70 procent tyskspråkiga, 25 procent italienskspråkiga, på grund av stor italiensk bosättning under 1900-talet, och 5 procent, huvudsakligen bosatta i Dolomiterna talar ladinska. Tyska och italienska är förvaltningsspråk i hela landskapet, medan ladinska är det i delar av Sydtyrolen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback