Sardeller, surkål och flykt från bevingade servitriser


Det är nu stekande varmt för våra tre hjältar. Bilens rutor immar igen. Tröjor plockas av. Man kastar osäkra blickar på varandra, spänner musklerna. Kanske är det så. Svettiga pannor och droppande saltstänk i ögonen. 

De susar fram genom ett stekande soligt Europa och enligt säkra källor stannade de igår för lunch i staden Bayreuth, vida känd för musikern Wagner. Måltiden bestod av en lokal rätt med knödel, surkål på potatis och en stor del av benet på en ko (á la haxe). Wagner deltog dock inte i lunchen.


(Klicka för större bilder)

Däremot säger ryktet att de tre hjältarna var väl frispråkiga med den bedårande servitrisen, ej nämnd vid namn, men hon ska ha varit vacker som en ängel, bevingad nästan, och enligt en notis i dagens tidning jagades tre män ut ur den lilla byn av en upprörd äkta man, tillika servitrisens make, just igår. Kommentarer tycks överflödiga. 

Vidare for de efter detta underbara missöde till en förort vid namn Feldkirch i Österrike, och då hade de avverkat mer än nittio mil. Salut! Mikael Schumacher kan slänga sig i väggen, eller på vägen, vilket han finner lämpligt, för så fort kommer han aldrig någonsin att färdas. Väl i Feldkirch intog de en särdeles fin pizza Napoli med sardeller och tomatsås. Men sardeller? Ja. Dock talade ingen av dem med servitrisen den här gången. 

Schweiz nästa, och Italien. 

På återseende!

- FAKTARUTAN - 

* Wagner
Wilhelm Richard Wagner, född 22 maj 1813 i Leipzig, Sachsen. Han dog 13 februari 1883 i Venedig, Italien. Tysk musiker, tonsättare, dirigent och författare. Hans föräldrar var Friedrich Wagner och Johanna Pätz.

* Sardeller
Den äkta fisken ansjovis saluförs inlagda och saltade under namnet sardell (eller ibland: äkta ansjovis). Det är en liten sillfisk från Syd- och Västeuropa som förekommer huvudsakligen i Medelhavet och i Atlanten utmed Europas västkust. Det som vanligen kallas ansjovis när det säljes på burk är alltså inte äkta ansjovis, utan görs av skarpsill. Sardeller är vanliga det italienska köket där de uppskattas för sin sälta i t.ex. pastarätter. 

* Feldkirch
Feldkirch är den näst största staden i den österrikiska delstaten Vorarlberg. Staden har 31 822 invånare (2007).

* Bayreuth
Bayreuth är en från distrikt fristående stad i den norra delen av den tyska delstaten Bayern. Staden har en yta av 66,91 km² och en befolkning som uppgår till 73 048 invånare (2006-12-31). Den är hemvist för Bayreuthfestspelen.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback