Kaniner och berg - måndag 29 / 06 - 2009


Redaktören svettas i den svenska värmen medan de tre hjältarna obehindrat och lyxigt glider omkring på det Europeiska finlandet - det sägs att de anlände till Lerma runt 16.30 efter en slapp och fin morgon genom Lichtenstein. Vidare påstår de sig ha korsat alperna i Schweiz och fortsatt till Po-slätten, kullarna i höga Monferrato och Il Burlino. Vi får helt enkelt lita på deras ord. 

 

Cyklarna är nu fixade och smörjda, precis som cyklisterna - de har vräkt i sig en god middag  med risotto på rödvin och bacon och kanin och annat de hittat i vägrenen. Vi väntar oss inget annat av våra resande hjältar, dessa Fantomer på hjul som verkar trotsa alla faror de möter. 

 

Rapport under kvällen - håll ut! Så länge - håll till godo med ett fint recept på Risotto.

 

Ingredienser för 4 port.

4 dl avorioris

20 gram smör

2 dl vitt vin

0,5 l hönsbuljong

salt och peppar

100 gram parmesanost, grovt riven

 

Tillagning

1. Fräs ris och smör i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt den uppvärmda buljongen, och hälften av vinet, lite i taget. Sjud under omrörning i ca 35 - 40 minuter.

2. När riset fortfarande har tuggmotstånd slå på resten av vinet. Salta och peppra efter smak och avsluta med att hälla i grovriven parmesanosten.

3. Smaka av med salt och peppar.

 

Variationer:
För mer smak: Fräs lite finhackad schalottenlök i smöret tillsammans med riset.

Svamprisotto: Fräs schalottenlök och lite god svamp i ex Portabello, kantareller, karljohansvamp eller skogschamppinjoner. Byt gärna ut buljong mot svampbuljong.

Skaldjur: kräftstjärtar, räkor och hummer passar också bra att röra ner i slutet innan man serverar risotton.

Delux: Tryffelolja höjer smaken, ca 1 msk.

 


Sardeller, surkål och flykt från bevingade servitriser


Det är nu stekande varmt för våra tre hjältar. Bilens rutor immar igen. Tröjor plockas av. Man kastar osäkra blickar på varandra, spänner musklerna. Kanske är det så. Svettiga pannor och droppande saltstänk i ögonen. 

De susar fram genom ett stekande soligt Europa och enligt säkra källor stannade de igår för lunch i staden Bayreuth, vida känd för musikern Wagner. Måltiden bestod av en lokal rätt med knödel, surkål på potatis och en stor del av benet på en ko (á la haxe). Wagner deltog dock inte i lunchen.


(Klicka för större bilder)

Däremot säger ryktet att de tre hjältarna var väl frispråkiga med den bedårande servitrisen, ej nämnd vid namn, men hon ska ha varit vacker som en ängel, bevingad nästan, och enligt en notis i dagens tidning jagades tre män ut ur den lilla byn av en upprörd äkta man, tillika servitrisens make, just igår. Kommentarer tycks överflödiga. 

Vidare for de efter detta underbara missöde till en förort vid namn Feldkirch i Österrike, och då hade de avverkat mer än nittio mil. Salut! Mikael Schumacher kan slänga sig i väggen, eller på vägen, vilket han finner lämpligt, för så fort kommer han aldrig någonsin att färdas. Väl i Feldkirch intog de en särdeles fin pizza Napoli med sardeller och tomatsås. Men sardeller? Ja. Dock talade ingen av dem med servitrisen den här gången. 

Schweiz nästa, och Italien. 

På återseende!

- FAKTARUTAN - 

* Wagner
Wilhelm Richard Wagner, född 22 maj 1813 i Leipzig, Sachsen. Han dog 13 februari 1883 i Venedig, Italien. Tysk musiker, tonsättare, dirigent och författare. Hans föräldrar var Friedrich Wagner och Johanna Pätz.

* Sardeller
Den äkta fisken ansjovis saluförs inlagda och saltade under namnet sardell (eller ibland: äkta ansjovis). Det är en liten sillfisk från Syd- och Västeuropa som förekommer huvudsakligen i Medelhavet och i Atlanten utmed Europas västkust. Det som vanligen kallas ansjovis när det säljes på burk är alltså inte äkta ansjovis, utan görs av skarpsill. Sardeller är vanliga det italienska köket där de uppskattas för sin sälta i t.ex. pastarätter. 

* Feldkirch
Feldkirch är den näst största staden i den österrikiska delstaten Vorarlberg. Staden har 31 822 invånare (2007).

* Bayreuth
Bayreuth är en från distrikt fristående stad i den norra delen av den tyska delstaten Bayern. Staden har en yta av 66,91 km² och en befolkning som uppgår till 73 048 invånare (2006-12-31). Den är hemvist för Bayreuthfestspelen.



På resande fot




 
Våra hjältar befinner sig just nu i bilen, någonstans i Tyskland. Det är 17 grader varmt och inte helt fel väder för en biltur. Molnigt, med en del solchanser. 

I övrigt, se webbkameran från Berlin. Klicka på den för att hamna på rätt sida och på det sättet få den uppdaterad. Där hittar du också ett flertal kameror från staden. 

Och kanske, men bara kanske, kan vi ana dem där i bakgrunden. 

Webkameror Berlin - Europe, Germany, Berlin
Berlin


Se karta för aktuell färdväg. Och för att friska upp minnet: 06:15 blir det ankomst till Rostock. Kör förbi Berlin, Leipzig, Nürnberg, Ulm, Lindau, Bregenz (Österrike), Lichtenstein, Chur (Schweiz), Lugano, Como (Italien), Milano, Tortona, Novi Ligure, Ovada till Lerma i provinsen Alessandria i regionen Piemonte. 




Och självklart; översikt hela bilresan:


Avfärd - pojkarna förvandlas till män

Nedräkningen är till ända. Det är dags.  22:45 gick färjan från Trelleborg mot Rostock och nu färdas våra hjältar över vattnet mot Tyskland. Rakt in i solnedgången, så att säga. In i den tidiga natten. Sittandes på däck med den glimrande skymningen som en svag, liksom efterdröjande ljuspunkt i  vågorna. 

Det blåser 2 meter i sekunden, nordostlig vind. Vädret är klart. Kanske har de en öl i handen. 

Ser ni dem framför er? Ni får lite hjälp på traven, i form av en bild på denne monsterbåt som trafikerar havet. Tänk er en skön skapelse, likt Titanic (om vi utgår från att just den båten inte sjönk) och Leonardo DiCaprio längst fram i fören, med armarna sträckta mot stjärnorna. Ja, där är de nu, våra hjältar. Salut!

Vi väntar och avvaktar på ytterligare rapporter. Mer information under morgonen. 

 


Färdplanen

Lördag 27/6  
Sen eftermiddag träffas vi och lastar bilen. 22:45 går färjan Trelleborg - Rostock. Vi hoppas på lugn sjö, en stadig resa utan vågor. Lars-Åke funderade på att paddla. Vi avrådde honom i sista stund. 

Söndag 28/6 
06:15 blir det ankomst till Rostock. Kör förbi Berlin, Leipzig, Nürnberg, Ulm, Lindau, Bregenz (Österrike), Lichtenstein, Chur (Schweiz), Lugano, Como (Italien), Milano, Tortona, Novi Ligure, Ovada till Lerma i provinsen Alessandria i regionen Piemonte. 

Vi lär kanske stanna någonstans på vägen. Ingen har dock anmält intresse att paddla just den här biten. 

* Måndag 29/6 
Ankomst Lerma. Vi skall bo på Agriturismo Il Burlino. Det här är i höga Monferrato precis norr om Ligurien. Ca tre mil från Genua. Här stannar vi åtminstånde till till fredag 3/7. Vi känner Maurizio som bor i Lerma. Det finns en fin naturpark strax söder om där vi skall bo. Vi kommer säkert åka ner till kusten i Ligurien någon gång.

Därefter besöker vi Langhe runt Alba och dess kända vindistrikt Barolo och Barbaresco i Piemonte. Och givetvis städerna Alba och Asti. Så kommer vi att besöka Slowfood rörelsens huvudkvarter i Bra nära Alba. Vi besöker också vindistriktet och Roero intill som har mycket bra viner.

Det här är ett matens och vinets paradis. Kanske blir det här vi träffar på Berlusconi.

Vi har också planer på att på vägen hem besöka vindistrikten Valtellina vid nordöstra änden av Comosjön i regionen Lombardiet eller Valpolicella vid Verona i regionen Veneto.

* Tisdag 7/7
Onsdag 8/7 22:45 färja Rostock - Trelleborg, Torsdag 9/7 06:15 ankomst Trelleborg. ca 08:00 i Helsingborg.

Mat, mat och åter mat

Vi har insett att vi lär bli ordentligt hungriga på färden mot Italien. Vi konsulterade en av våra hjältar här på hemmaplan, Germano Gentile, innehavaren av Helsingborgs bästa italienska kök. Han konstaterade att han skulle kunna avhjälpa problemet med Piadina (med tuch från Rimmini), en slags streetvariant på pannkaka / pizza med härlig Mozzarella och San Daniele skinka & fin ruccola. 

En riktig höjdare som bör konsumeras med ett glass kall päroncider eller vin. Om man inte kör bil. Vid färd på cykel lär det hela avlöpa utan större problem. Han passade även på att förklara skillnaden mellan piadina och Calzone. 

Fast det tar vi vid ett muntligt tillfälle.

--------------------------

Redaktörens kommentar: 

Nåja, att detta någonsin kommer att diskuteras "live" tvivlar vi starkt på och bifogar därför en länk till en fantastiskt fin sida, fullproppad med recept från just landet våra hjältar ska besöka. Där förklaras det mesta i matväg. 

http://www.receptsamling.com/

Ett litet smakprov? Se nedan och du kommer att förstå varför du inte bör missa ett enda av recepten på sidan.

Pici med vitlöksås

 

Pici är en pasta sort från ett litet området söder om Siena i Toscana (Val d'Orcia, Val di Chiana och Amiata). Pinci kallas samma pasta i området runt Montalcino. 
Pici är en "släkting" till Spaghetti och en rätt från "la cucina povera", det fattiga köket. 

Orginal receptet innehåller endast mjöl, salt och vatten. Nu förtiden tillsätter många några msk olivolja och/eller ett eller två ägg i pastadegen. Har man i olivolja och ägg i degen får man minska på vattnet. 

Ingredienser till 4 pers.

 


Pastadeg:

  • 500 gr specialvetemjöl
  • drygt 2,5 dl vatten
  • 1 stor nypa salt

Tomatsås:

  • 1 kg mogna "smakrika" tomater eller 550 gr konserverade hela tomater
  • 6-10 färska vitlöksklyftor eller 3-4 torkade vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja extra vergine
  • 1-4 små torkade chilifrukter (peperoncini)
  • salt
  • 2-3 msk havssalt till pastavattnet
  • parmesanost på bit till serveringen

(Bilden och receptet tillhör http://www.receptsamling.com/)

Korta, onödiga fakta för cyklister utan bukfett

Jag fick upplysa våra tre cyklande hjältar om följande onödiga, men grundläggande fakta om destinationen Italien innan de trampade iväg för ett sista, desperat planeringsmöte under tisdagskvällen. Inte mycket att säga om det, mer än att jag lät dem förkovra sig med snabbfakta om folkmängder och statsskick (se nedan) och flirtande statsmän. Jag gav dem också en varnande förmaning om att försöka efterlikna denne Berlusconi. Jag kände mig tvungen. En del saker måste våra hjältar faktiskt känna till innan de lämnar oss och ger sig ut i världen på detta egensinniga och vilda äventyr. Hur skulle det annars gå. Vin, ost och branta backar. Resten står skrivet i stjärnorna. Dock står det i stjärnorna inte något om hur man hittar till det gömda palatset där Berlusconi gömmer sina kvinnor. Vi återkommer. 

Men, som sagt, detta hände så sent som igår, ett sista möte angående resan. Och då ska ni veta att hjältarna inte ännu hade beställt biljetter, inte fixat punkteringarna som uppkommit sedan tidigare strapatser och inte heller bunkrat upp med ett lager säkrande bukfett som i värsta fall kan rädda deras liv om detta förlovade land, Italien alltså, inte föder dem, älskar dem, tar dem till sina hjärtan. Just det kan man ju inte veta i förväg. 

Så; följande är av yttersta vikt (nej, självklart inte, men vi måste åtminstone låtsas):

- FAKTARUTAN - 

ITALIEN

Medlemskap: Ett av EU:s grundarländer
Statsskick: Republik
Huvudstad: Rom
Yta: 301 263 km²
Folkmängd: 57,3 miljoner
Valuta: euro

Italien är mestadels bergigt, utom Poslätten i norr, och breder ut sig från Alperna till centrala Medelhavet. Till landet hör öarna Sicilien, Sardinien, Elba och omkring 70 mindre öar. Det finns två små, oberoende stater på den italienska halvön: Vatikanstaten i Rom och republiken San Marino.

Italien har ett parlament med två kamrar: senaten (Senato della Repubblica) är överhus och deputeradeförsamlingen (Camera dei Deputati) är underhus. Val hålls vart femte år.

Landets viktigaste ekonomiska sektorer är turism, modeindustri, teknik, kemikalier, motorfordon och livsmedel. Italiens norra delar hör till de rikaste i Europa per person.

Den italienska halvön var centrum för ett vidsträckt romerskt imperium som lämnade ett enormt arkeologiskt, kulturellt och litterärt arv, och där föddes medeltidens humanism och renässansen. Detta bidrog också till utvecklingen av den europeiska filosofin, politiken och konsten via personer som Machiavelli, Dante, Leonardo da Vinci och Galileo.

Listan över kända italienska konstnärer är lång med bland andra Giotto, Botticelli, Leonardo, Michelangelo, Tintoretto och Caravaggio. Från Italien kommer också operakompositörer som Verdi och Puccini och filmskaparen Federico Fellini.

Det italienska köket är ett av de mest raffinerade och varierade i Europa, alltifrån de starka smakerna i Neapel och Kalabrien till pestorätterna från Ligurien och ost- och risottorätterna från de italienska Alperna.

/ Saxat från nätet, tack för det, nu är det bara två dagar kvar


*********

Våra hjältars svar:

Kära redaktören.

Det gör inget att vi varken har hunnit lägga på oss bukfett eller biljetter, späck går att köpa i Italien för inga pengar sedan tänkte vi lite försiktigt låta Tomas (den vackre i sällskapet nu med skägg) att spänna bisepcen och få lifta med något av alla de frikyrkor som åker till Italien för den årliga kyrkbänks mässan. Berlosconi denna gigant, vi gör allt i vår makt för att likna denna nobla pajas, alla älskar pajaser. Slutligen vill vi tipsa alla läsare om den skönsångande glenn.bengtsson.se med hans sköna stämma i bilen blir ingen resa lång.
 
Slutligen enades vi om att lämna tjugoliters gasoltuben hemma, är man svensk men ett gasoltub i bilen och passerar österike blir man plötsligt stämplad som terrorist inte hjälper det heller att Tomas numera har skägg.


                                                Don Karlos

RSS 2.0