Kaniner och berg - måndag 29 / 06 - 2009


Redaktören svettas i den svenska värmen medan de tre hjältarna obehindrat och lyxigt glider omkring på det Europeiska finlandet - det sägs att de anlände till Lerma runt 16.30 efter en slapp och fin morgon genom Lichtenstein. Vidare påstår de sig ha korsat alperna i Schweiz och fortsatt till Po-slätten, kullarna i höga Monferrato och Il Burlino. Vi får helt enkelt lita på deras ord. 

 

Cyklarna är nu fixade och smörjda, precis som cyklisterna - de har vräkt i sig en god middag  med risotto på rödvin och bacon och kanin och annat de hittat i vägrenen. Vi väntar oss inget annat av våra resande hjältar, dessa Fantomer på hjul som verkar trotsa alla faror de möter. 

 

Rapport under kvällen - håll ut! Så länge - håll till godo med ett fint recept på Risotto.

 

Ingredienser för 4 port.

4 dl avorioris

20 gram smör

2 dl vitt vin

0,5 l hönsbuljong

salt och peppar

100 gram parmesanost, grovt riven

 

Tillagning

1. Fräs ris och smör i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt den uppvärmda buljongen, och hälften av vinet, lite i taget. Sjud under omrörning i ca 35 - 40 minuter.

2. När riset fortfarande har tuggmotstånd slå på resten av vinet. Salta och peppra efter smak och avsluta med att hälla i grovriven parmesanosten.

3. Smaka av med salt och peppar.

 

Variationer:
För mer smak: Fräs lite finhackad schalottenlök i smöret tillsammans med riset.

Svamprisotto: Fräs schalottenlök och lite god svamp i ex Portabello, kantareller, karljohansvamp eller skogschamppinjoner. Byt gärna ut buljong mot svampbuljong.

Skaldjur: kräftstjärtar, räkor och hummer passar också bra att röra ner i slutet innan man serverar risotton.

Delux: Tryffelolja höjer smaken, ca 1 msk.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback